Ziekmeldenmetbekkenpijn

Ziek melden met bekkenpijn: wanneer, hoe en waarom?

Ziek melden met bekkenpijn. Is dat nodig? Of kun je blijven werken? Dat verschilt natuurlijk per situatie. Heb je bekkenpijn tijdens je zwangerschap, daarna of bijvoorbeeld na een ongeval. Heb je een kantoorbaan, of werk je bijvoorbeeld in de zorg of als docent. Draag je de zorg voor een gezin en hoe begripvol is je werkgever? Je werk kan je bekkenpijn doen toenemen en zelfs ondraaglijk maken. Soms is je ziek melden helaas nodig. In deze blog deel ik mijn ervaring rondom mijn ziekmelding en praktische tips over je ziek melden met bekkenpijn.

Waarom ziek melden met bekkenpijn?

Wat  bedoel ik met  bekkenpijn? Simpelweg: pijn in je bekken waar je zoveel last van hebt dat je betwijfelt of je kunt blijven werken. De afweging om je ziek te melden met bekkenpijn en hulp in te schakelen is vaak moeilijk. Het liefst doe je gewoon alles zelf en ‘zeur’ je niet. Ik zal schrijven vanuit mijn eigen ervaring. Ik heb chronische bekkenpijn die is begonnen met bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap en gebleven door een beschadigde en gespannen bekkenbodem. Ik heb me helaas door de bekkenpijn ziek moeten melden tijdens mijn zwangerschap en een nieuwe ziekmelding volgde 3 jaar na de bevalling. Ik vond dat een hele moeilijke stap en hoop anderen te helpen met het delen van mijn kennis en ervaring hierover.

De huisarts of verloskundige

Allereerst, als je zoveel bekkenpijn hebt dat je twijfelt om je ziek te melden op je werk, is het altijd een goed idee dit te bespreken met je huisarts of verloskundige. Praten over ziek melden vanwege bekkenpijn betekent nog niet dat je het wel of niet moet doen. Praat met mensen die je kunt vertrouwen en die meer kennis hebben dan jij. Dan voorkom je dat je in cirkels blijft denken, het helemaal alleen moet doen en maar doorgaat. Zeker als je zwanger bent of een gezin hebt is zelfzorg heel belangrijk.

Bekkeninstabiliteit

Zelfzorg betekent niet meteen dat je niet kunt werken. De oorzaken van bekkenpijn kunnen heel verschillend zijn, en de oplossing dus ook. Als je tijdens de zwangerschap bekkeninstabiliteit krijgt, kan dit vastgesteld worden door een bekkenfysiotherapeut. Lees hier alles over in mijn blog over bekkeninstabiliteit.

Zorg voor een diagnose 

Heb je bekkenpijn na een ongeval, bevalling of stressvolle periode? Dan zal een specialist een diagnose moeten stellen. Staat je bekken scheef, is je bekkenbodem beschadigd, of beweeg je verkeerd? Bekkenpijn is niet normaal, en de oorzaak achterhalen is erg belangrijk. Misschien is het ‘makkelijk’ op te lossen en hoef je je niet (langdurig) ziek te melden. De oorzaak kan bijvoorbeeld je bekkenbodem zijn. Een goede bekkenfysiotherapeut kan dan mogelijk snel voor verbetering zorgen met bijvoorbeeld dry needling of bio feedback. Lees alles over mijn ervaring in mijn bekkenbodem blog.

Ziek melden op het werk

En wat gebeurt er als je dan besluit dat het niet meer gaat? Dan meld je je ziek op het werk. Met wie je dan contact opneemt kan verschillen per bedrijf, maar je leidinggevende is de logische eerste stap. Het is goed om te weten dat je niet verplicht bent aan je werkgever te vertellen waarom je je ziek meldt. Dit is privé informatie. Wat je vertelt over je gezondheid en aan wie, dat is aan jou. Meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld op de website van het juridisch loket. Je werkgever mag officieel zelfs geen informatie vragen, al gebeurt dit meestal wel. Vaak uit interesse en zorg, wat ook volkomen normaal is. Weet wat jouw rechten en plichten zijn. 
 

Langdurig ziek: de bedrijfsarts

Wanneer je ziek bent vanwege bekkenpijn is dit meestal niet na een week opeens verdwenen. De bedrijfsarts zal ingeschakeld worden. De bedrijfsarts is een deskundige op het gebied van werk en gezondheid. Op thuisarts.nl staat uitgebreide informatie over de functie van de bedrijfsarts. Aan de bedrijfsarts vertel je wél dat je je hebt ziek gemeld vanwege bekkenpijn. Hij of zij kan dan aan je werkgever adviseren of je kunt werken en zo ja, hoeveel. De bedrijfsarts heeft beroepsgeheim en zal de medische informatie niet met de werkgever delen zonder jouw toestemming. 

Ziek: contact met de werkgever

Wanneer je ziek bent wil je werkgever natuurlijk graag weten hoe het gaat en waar hij aan toe is. Dit is soms een moeilijke situatie omdat jij niet verplicht bent dit te vertellen. De rol van de bedrijfsarts is hierin dus heel belangrijk. De werkgever zal wel contact met je zoeken; dit kan de afdeling personeel / HR zelf doen of ze huren er een zogenaamde case manager of arbomanager voor in. Let goed op, een case manager is geen bedrijfsarts en werkt in dienst van het bedrijf.  Zijn rol is om het ziekteproces goed te laten verlopen.  Een werkgever moet immers ook aan de wet- en regelgeving voldoen rondom ziekteverzuim. Het is dus normaal dat hier speciale case managers het proces begeleiden, zij hebben de juiste kennis.

Het ziekteproces voor jou

Tot zover de feiten. Ziek melden wegens bekkenpijn heeft dus gevolgen en je start er het ziekteproces mee. Je komt in de ziektewet. Gebeurt dit tijdens je zwangerschap, dan is er vaak veel begrip en snapt iedereen de situatie. Gebeurt dit echter na de bevalling of zoals in mijn geval, pas jaren later, dan kunnen de reacties verschillen. Wanneer je veel pijn hebt en je je al rot voelt over je ziekmelding, kan dit heel vervelend zijn. Je bent onzichtbaar ziek. Mijn advies is dan ook je gevoelens te delen met bijvoorbeeld je partner of goede vriendin, zodat je het niet alleen hoeft te doen. Zoek steun in deze kwetsbare periode. Niet iedereen zal begrip hebben. Ken je rechten en plichten. Onthoud vooral: alleen de bedrijfsarts bepaalt of je moet werken. Wees eerlijk tegen de bedrijfsarts over de pijn en doe je niet beter voor dan je bent. Dan kan deze arts het juiste advies geven aan je werkgever en jou helpen de rust en ruimte te vinden voor behandeling en herstel.

Bedrijfsarts versus behandelaar

Wanneer je bekkenpijn hebt en niet (volledig) kan werken zal dus je te maken krijgen met de bedrijfsarts. Je zult echter ook starten met een behandeling om de pijn te verminderen. Het is goed om te beseffen dat jouw behandelaar weinig tot geen invloed heeft op het advies van de bedrijfsarts. De behandelaar behandelt jou en je bekken. Het is niet zijn of haar taak om te beslissen of je kunt werken. Mijn tip is om de diagnose en behandeling van je behandelaar op te schrijven voor je bezoek aan de bedrijfsarts. Dan kun je dit goed overbrengen. Geef zelf daarbij duidelijk aan wat je wel en niet kan. De bedrijfsarts kan dan het juiste advies geven. Ben je het niet eens met het advies? Dan kun je een second opinion aanvragen. Dit kost echter veel energie, die je al niet hebt vanwege de pijn. Het is dus het prettigst wanneer het eerste advies past bij wat jij aan kan. 

Pijn en het brein

Chronische pijn is heel vervelend en zeker als je daardoor beperkt wordt in je dagelijkse leven. Je kunt hierdoor onzeker worden, moe en somber. Je kunt angstig worden voor de toekomst en het doemscenario dat het niet meer beter wordt. Werk daarom ook aan het vertrouwen in jezelf, wees mild voor jezelf. Angst en spanning kunnen de pijn nog erger maken, waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Jouw brein heeft veel invloed op jouw pijn. Gebruik dit in de positieve zin. Je leest hier meer over in mijn blog over pijn en het brein, inclusief boekentip. Of bekijk hier mijn pagina met boekentips.

Ik hoop je met deze blog geholpen te hebben. Ik wens je sowieso veel gezondheid toe. Meer vragen, stel ze gerust!

Meer lezen? Klik hieronder:

Bekkenpijn genezen? Dit boek gaf mij weer hoop!

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, dit moet je weten!

De bekkenbodem, dit moet je weten!

Of bezoek mijn bekkenpijn pagina

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

2 reacties op “Ziek melden met bekkenpijn: wanneer, hoe en waarom?”

  1. Pingback: Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, dit moet je weten! - Schrijfmeeuw

  2. Pingback: Bekkenklachten na de bevalling: oorzaken, tips en herstel - De Mamagids

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *