Yoga bij pijn in het bekken en de lage rug

Yoga bekkenpijn

Bekkenpijn en lage rugpijn hebben vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Soms is de pijn chronisch en zoek je dagelijks verlichting. Zelf heb ik al jaren ervaring met chronische bekkenpijn, begonnen als bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Ik heb verschillende behandelingen gehad, maar op de lange termijn is yoga mijn grote verlichting geworden. Zowel voor mijn bekken als mijn bekkenbodem. 

Pijnverlichting door yoga

De yoga verlicht mijn bekkenpijn vaak direct. Op YouTube is veel gratis yoga te vinden, waardoor het aanbod eindeloos is. Onderaan dit artikel deel ik mijn favoriete yoga bij lage rugpijn of bekkenpijn. Let op: Yoga hoort geen pijn te doen, als een oefening niet lukt, niets forceren. Ieder lijf is anders qua kracht en flexibiliteit.

Yoga bij bekkenpijn

Waarom yoga­? Voor mij was het de enige vorm van sport was die nog lukte ondanks de ernstige bekkenpijn. Destijds was 10 minuten wandelen al veel en moest ik elke 2 uur even plat liggen omdat mijn spieren verzuurden. Na jarenlang behandeld te zijn en mijn kracht en conditie verbeterd te hebben, kan ik weer veel. Yoga is echter een vast onderdeel van mijn dagelijks leven geworden. Evenals wandelen. Yoga is een soort actieve massage van mijn lichaam. Ik kan het aanpassen aan de status van mijn lijf. Ook op een slechte dag lukt yoga.

Een goede yogamat

Het enige dat je nodig hebt voor yoga, is een rustige ruimte en een fijne yogamat. En natuurlijk is het handig flexibele kleding aan te trekken. Je kunt een eigen yoga routine samenstellen, maar ik kies altijd een video op YouTube. Om het interessant te houden voor mezelf kies ik vaak nieuwe video´s. Ik heb een yoga mat van 6mm dik. Die dikte geeft mij wat extra steun en comfort. Op dagen met rugpijn is dit erg prettig. Hieronder ter inspiratie een link (aff.) naar de yogamat die ik heb.

Bekken Yoga op YouTube 

Op YouTube staat heel veel yoga voor bekkenpijn of lage rugpijn. Het aanbod is eindeloos. Veel video’s zijn in het Engels. Yogaplaza biedt Nederlandse video’s aan, ook speciale video’s voor een stijf bekken. Zoek op YouTube op de soort yoga die jij wilt, in de taal die je wilt. Bijvoorbeeld:

  • Zittende yoga  / Sitting yoga
  • Ochtend yoga / Morning yoga
  • Avond yoga / Evening yoga
  • Bekken yoga / Pelvic yoga
  • Lage rug yoga / Lower back yoga

Je krijgt dan veel opties en je kunt een video kiezen die aansluit bij de tijd die jij hebt. 10 minuten yoga kan al veel verlichting geven.

Mijn favoriete yoga bij bekkenpijn

Zelf heb ik twee favoriete yoga routines. De eerste staat beschreven in het boek “Heal Pelvic Pain”. Lees hier meer over in mijn artikel “Bekkenpijn genezen”. Mijn tweede routine is onderstaande YouTube yoga video. Probeer het eens uit. Onthoud: Yoga hoort geen pijn te doen, luister naar je lichaam!

Ervaringsdeskundige

Ik wil benadrukken dat ik dit artikel heb geschreven op basis van eigen ervaring. Ik ben geen arts of therapeut. Doe geen oefeningen die pijn doen, forceer niets. Luister naar je lichaam.

Heb jij een favoriete yoga video die ik eens kan proberen, laat het me weten in de reacties!

Meer lezen? Klik hieronder:

Bekkenpijn genezen? Dit boek gaf mij weer hoop!

Bekkenpijn: Mijn ervaring

Geen blogs missen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *