Yin-Nidra Yoga

Yin-Nidra Yoga: Zalig of Zinloos?

Yoga proberen

Waarom ga ik yoga proberen? Ik zal het je vertellen. Ik loop al een aantal maanden bij een fysiotherapeut wegens chronische pijnklachten en overspanning. Wegens lichamelijke beperkingen kon ik de afgelopen maanden niet sporten zonder pijn. Door veel te ontspannen en specifieke dagelijkse oefeningen te doen ben ik veel sterker geworden. Het begint echter saai te worden. Gelukkig mag ik van mijn fysiotherapeut starten met lichte groepslessen in de sportschool. Jippie! Ze raadt aan om te starten met lessen als yoga of bodybalance. Ik heb me gisteren ingeschreven. Vandaag staat om 10.15 uur Yin-Nidra Yoga op de planning. Ik ga er heen.
 

Soorten yoga

Heel eerlijk, ik heb me vanmorgen voor de les niet verdiept in de soorten yoga die op het rooster staan. Ik ben gewoon naar de eerste de beste les gegaan. In de zaal vroeg ik de andere dames of ze vaker yoga doen. Is er een groot verschil tussen die verschillende soorten. Ja dus. En de ene soort is bijna niet te vergelijken met de andere, krijg ik te horen. De Yin-Nidra Yoga die ik vandaag heb uitgekozen is een soort slaapyoga. Ik houd van slapen, maar niet per se om 10.15 uur ’s morgens. Ik ben benieuwd en geef me er maar aan over. Een jonge moeder kan immers altijd slaap gebruiken. Daar ga ik geen probleem van maken.

Yin-Nidra Yoga

Tijdens de les wordt me al snel duidelijk dat dit inderdaad een hele rustige variant is. De hele les letten we heel goed op onze ademhaling. Vier tellen in, zes tellen uit. Het voelt suf. Het voelt zalig. Ik word er bijna emotioneel van. Een hele vreemde ervaring. Zoveel rust heb ik denk ik nog nooit gevoeld. Ik kan me helemaal overgeven en ben in het hier en nu. Wat een rust en ontspanning. We nemen steeds andere houdingen aan en houden die lang vast. De terugkerende boodschap is: ontspannen. Hou je ook staat, hoe lenig je ook bent, niks forceren en ontspannen. De laatste houding is de zogenaamde lijkhouding, Savasana. Op je rug, dekentje over je heen, ontspannen. Best relaxed, de sportschool.

Zalig of zinloos?

Tijdens de les voel ik me dus zalig. Ik geniet en ontspan. Als ik me weer heb omgekleed en de sportschool verlaat zie ik dat het al 11.30 uur is. Meteen slaat het gevoel van nutteloosheid toe. Deze yoga heeft me voor mijn gevoel de hele ochtend gekost. Wat heb ik nou helemaal gedaan, een beetje liggen ontspannen? Volgende keer toch maar echt gaan sporten. Met zweetdruppels. Of toch niet? Is volledig ontspannen stiekem het allermoeilijkste dat er is. Hetgeen ik juist heel hard nodig heb. Ik denk het wel, dus laat ik maar niet meteen de handdoek in de ring gooien.

Voordelen van yoga

Ik ben nieuwsgierig geworden naar de effecten van yoga? Als ik er mee door ga, wat kan het voor mij betekenen. Ik surf rond op het web. Ik vind veel informatie over yoga en de belangrijkste conclusie: yoga kan je helpen zowel mentaal als fysiek fitter en sterker te worden. Op de site happywithyoga.nl geven ze een zelfs een lijst met 9 voordelen van yoga. Nu weet ik het zeker, yoga is het proberen waard in deze fase van mijn leven. De sportschool biedt zes verschillende groepslessen yoga aan. Probeer ik gewoon iedere week een andere variant, leer ik meteen de verschillen!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *