Thuis scholing: tips voor jouw thuisschool!

De scholen dicht. Alle ouders moeten aan de thuis scholing. Opeens zit je thuis met je kinderen, het schoolwerk moet gedaan worden. Hoe pak je dat aan, zo’n thuisschool? Deze tips helpen je verder!

thuis school kind

1. Structuur van de thuisschool

Je hebt het vast al eerder gehoord, structuur is heel belangrijk bij thuis scholing. Voor de kinderen, maar ook voor jezelf. Anders lijkt het net vakantie, en dat is de thuisschool nou net niet. Hoe creëer je een school structuur voor thuis scholing? Simpel: Maak een schema. Let op, het schema moet passen bij jullie gezin. Ik zelf heb een planning waarop per uur staat wat we doen. Ik gebruik hierbij pictogrammen en een timer. Bespreek de planning met je kinderen. Als ze oud genoeg zijn, geef ze inspraak!

2. Maak plezier in de thuisschool

Het risico van thuis scholing is dat het alleen nog maar over werk en school gaat. Dat geeft vaak een averechts effect. Leren is vaak leuk, maar niet als het de hele tijd MOET. Zeker bij kinderen in de basisschool leeftijd gaat leren ook vaak nog deels spelenderwijs. Wees creatief. 

  • Lukt het lezen niet, laat oma een brief schrijven. Of beter, typen, dat houdt het leesbaar.
  • Lukt rekenen niet, laat ze uitrekenen welk speelgoed ze kunnen kopen van 50 euro. 
  • Lukt schrijven niet, verzin samen een verhaal en maak er een toneelstuk van. 
Wanneer het even niet meer om het lezen, schrijven of rekenen op zichzelf gaat, wordt het vaak weer leuk. Ook gezelschapsspellen kunnen veel plezier brengen. Bij ons thuis spelen we veel Uno (Junior) en Monopoly (Junior).  

3. Zorg voor jezelf

Misschien geen voor de hand liggende tip. En tegelijk een open deur. Zorg voor jezelf! Leren gaat altijd beter in een rustige en veilige omgeving. Jij moet die omgeving creëren voor de kinderen, en voor jezelf. Het zal vaak een uitdaging zijn, zeker wanneer jij en je partner allebei werken. Dan komt thuis scholing er bovenop terwijl alle vorm van opvang en oppas weg vallen. Zorg dat je allebei elke dag even rust hebt. Echte stilte en niet gestoord worden. Ga dan even wandelen of uitgebreid douchen of in bad. Laad jezelf op, zodat je er kan blijven zijn voor je kinderen. Of zorg dat je kan ontspannen met je kinderen. Ik heb bijvoorbeeld een kleurboek voor volwassenen gekocht. En een step! 🙂 Geen grapje. Het is nog leuk ook! En accepteer dat het sommige dagen makkelijk gaat, en sommige dagen gewoon niet. Als het een keer een dag niet lukt, geen man overboord. Blijft het moeilijk, vraag dan de juf of meester of andere ouders om hulp of tips. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje! Zet hem op! Het is een fase… 😉

Heel veel succes! Meer lezen over thuisscholing?

Bezoek de site van thuisonderwijs

Of lees nog een artikel van mij:

Stoppen met zorgen maken, kan dat?

De bekkenbodem, dit moet je weten!

thuis school

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *