Stoppen met zorgen maken. Mogelijk?

zorgen maken

Stoppen met zorgen maken. Dat zou me zoveel energie besparen. Ik maak me vaak zorgen, over heel veel zaken. Door het moederschap is dit nog erger geworden. Zoveel zorgen, zo weinig invloed. De weg inslaan, en hopen dat je veilig aan de overkant komt.

Definitie van zorgen maken

Wat betekent het eigenlijk, je zorgen maken. Wat is het verschil tussen ergens over nadenken, verstandig zijn en je zorgen maken? Een lastige vraag. Ik zie het als een kosten-baten analyse. Hoeveel tijd en energie steek je er in, en hoeveel beter is de uitkomst van het denkproces. Je zorgen maken is menselijk en normaal. Wanneer het overgaat in angst en piekeren, is het een grote energielek. 

Jim Rohn

Ik luister naar Jim Rohn zijn video over ‘How to stop the worrying habit’. Hij vertelt hoe zorgen de nummer één ‘killer of dreams’ is. Je zorgen maken is prima, dat hoort bij het leven. Het leven is serieus en vol met risicovolle situaties. Laat dit je niet overnemen. Wanneer dat gebeurt stop je met genieten. Jim Rohn stelt een mooie vergelijking: Als je op pad gaat met je gezin en je maakt je alleen maar zorgen dat er iets gebeurt, waar blijft dan het plezier? Laat de angst los, en geniet. Ik hoor wat hij zegt, maar stiekem maak ik me ook te veel zorgen. Iedere dag weer. Duidelijk een slechte gewoonte.

Zelfreflectie

Wanneer sta ik mijn zorgen toe om de overhand te nemen? Veel te vaak. Na een moeilijk jaar van overspanning, chronische pijn en therapie, heb ik veel geleerd. Ik moet goed voor mezelf zorgen, dan kan ik de zorgen veel makkelijker loslaten. Het gaat mis als ik moe ben, of somber. Dan start de neerwaartse spiraal. Gelukkig herken ik het nu. Wanneer ik me bovenmatig zorgen maak over dingen, moet ik rust pakken en voor mezelf zorgen.

Zorgen herkennen

Hoe zorg je voor het herkennen van onnodig zorgen maken? Stel jezelf de juiste vragen. Herken de zorg, waar maak je je concreet zorgen om? Is dat een reële zorg, gekoppeld aan een werkelijke gebeurtenis? Of een algemene angst. Wanneer je zorgen gaan over een concreet iets dat staat te gebeuren, wat kun je dan doen om de zorgen te verminderen? Welke invloed heb je zelf? Verander wat je kunt veranderen. Meer kun je niet doen.

De angst verdragen

Wat als de zorgen blijven, maar je niks concreets hebt om te veranderen? Dan moet je de kunst van het verdragen leren kennen. Je hebt een angst, je kunt het niet veranderen, dan is de angst verdragen de enige optie. Dit is het meest waardevolle inzicht dat mijn psycholoog mij heeft gegeven. Laat de angst er zijn. Leef er mee, niet er naar. Angst is heel natuurlijk en mag er zijn. Je mag je zorgen maken, maar laat je acties er niet te veel door beïnvloeden. Dat heeft geen zin.

Doen

Ja makkelijk praten. Nu nog doen. Mijn duidelijkste voorbeeld van doen zijn het moederschap en deze blog. Ik heb altijd een sterke kinderwens gehad, maar de hoeveelheid onzekerheid die komt kijken bij kinderen krijgen: Doodeng! Kan ik wel zwanger worden, krijg ik geen miskraam, is het kindje wel gezond, kan ik het wel aan, ben ik wel een goede moeder en ga zo maar door. Typisch geval van nutteloos zorgen maken. Ik kon er nog 100 jaar over denken, uiteindelijk heb je er weinig invloed op. Vrijen, gezond leven, naar de verloskundige luisteren – veel meer invloed heb je niet. Deze blog starten is van een andere orde van grootte natuurlijk, maar het principe is hetzelfde. Kan ik het wel, vinden mensen me niet stom, blijf ik het wel leuk vinden, is het wel nuttig genoeg. Ook hierbij slechts één manier om er achter te komen: Doen. 

Wat als het niet lukt?

En wat als het dan niet lukt? Dan kun je je er dan altijd nog zorgen over maken. En de juiste acties nemen. We leven in een welvarend land met goede zorg. Ik ben hier zelf de afgelopen 6 jaar enorm dankbaar voor geweest. Met lieve familie en vrienden om me heen kan ik veel meer aan dan ik denk. Dus ook als het niet helemaal goed gaat, moet je geloven dat je het kunt oplossen. Dan is er niet snel een echt probleem. En natuurlijk kunnen er verschrikkelijke dingen gebeuren. Niemand kan je garanderen dat je angst geen werkelijkheid wordt. Maar je zorgen maken gaat de kans op verschrikkelijke gebeurtenissen niet wegnemen, het neemt wel tijd weg waar je ook gewoon van kunt genieten.

En lukt het even niet om blij te zijn. Bespreek het dan, vaak is er meer begrip en herkenning dan je verwacht.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *