De bekkenbodem, dit moet je weten!

Iedereen heeft er een, maar bijna niemand praat er over. De bekkenbodem. Heel belangrijk in ons lichaam, maar vanwege de locatie bij de edele delen zit de bekkenbodem in de taboe sfeer. Tijd om dit te doorbreken. 

Problemen in de bekkenbodem geven klachten als incontinentie, obstipatie, pijn en seksuele klachten. Ook bij bekkeninstabiliteit kan de bekkenbodem een grote rol spelen. Gelukkig zijn bekkenbodemspieren te trainen en te ontspannen.

De bekkenbodem

De bekkenbodem is opgebouwd uit spier- en bindweefsel. Hij ondersteunt organen en speelt een grote rol bij het ophouden en door laten van urine en ontlasting. Daarnaast speelt de bekkenbodem een grote rol op seksueel gebied. Bekkenbodemklachten komen voor bij meer dan een miljoen mensen. De klachten kunnen veel impact hebben op het dagelijks leven, maar zijn vaak niet zichtbaar. Omdat er ook niet veel over gesproken wordt, blijven veel mensen onnodig rond lopen met bekkenbodemklachten. 

Bekkenbodemklachten

Problemen met de bekkenbodem kunnen bij mannen en vrouwen veel verschillende soorten klachten geven. Een overzicht hiervan vind je op de site van de stichting bekkenbodem4all. Dit is de patiëntenorganisatie die klaar staat voor iedereen met bekkenbodemklachten. Veel voorkomende klachten zijn: bekkenpijn, incontinentie, pijn bij het vrijen en een moeilijke stoelgang.

Gespannen bekkenbodem

Ik heb zelf ook last van mijn bekkenbodem, dat is ook de reden dat ik dit nu schrijf. Tijdens mijn tweede zwangerschap kreeg ik last van bekkeninstabiliteit. Bij de bevalling kreeg mijn bekkenbodem het zwaar te verduren en ik herstelde niet goed. Na onderzoek van een bekkenfysiotherapeut bleek ik gespannen bekkenbodemspieren te hebben. Door de pijn en instabiliteit van mijn bekken was ik krampachtig gaan bewegen. Verkeerde spieren waren verkeerde spanningen gaan opbouwen, resulterend in veel pijn. Al die tijd dacht ik dat de pijn alleen kwam door de bekkeninstabiliteit en ik juist meer moest bewegen, trainen en heel vaak moest rusten. Dit deed ik braaf. Ik had echter niet door dat ik mijn bekkenbodem de hele dag onnodig aanspande en hem daarmee overspannen maakte. Zelfs in rust hield ik mijn bekkenbodem gespannen, waardoor de klachten erger werden ondanks de rust. 

Ontspanning en Inspanning

Wat is dan de oplossing? Een goede balans tussen inspanning en échte ontspanning. De bekkenbodem leren voelen, hem trainen en daarna ook heel bewust leren ontspannen. Dit valt niet mee, maar als ik het kan, kan jij het ook. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan je hierbij helpen. Hoe gaat het met jouw bekkenbodem? Weet je hem te vinden. Probeer eens je plas op te houden, voel je iets gebeuren? Dat is je bekkenbodem. Aanspannen is vaak makkelijk. Maar hoe weet jij of je hem helemaal ontspant? Als je klachten hebt met plassen, ontlasten, vrijen of pijn voelt in bekken of onderrug, dan is het misschien een bezoekje aan de huisarts waard!

Behandelingen

Bij klachten is de huisarts altijd je eerste aanspreekpunt. Die kan met je bespreken welke klachten welke oorzaken kunnen hebben. Bij bekkenproblemen zijn er verschillende opties voor behandeling. Welke bij jou past, ligt natuurlijk aan de aard en de ernst van je klachten. Een bekkenfysiotherapeut is de meest logische optie. Die kan aan de gang met spierversterkende oefeningen, ontspanningsoefeningen en indien nodig, biofeedback. Hierbij wordt de functionaliteit van je bekkenbodem in kaart gebracht met behulp van een elektrode. Naast het meten van je spierkracht, Kan de elektrode ook gebruikt worden om je bekkenbodem te activeren of juist te ontspannen en zo de balans weer te vinden. Wanneer de klachten ernstig zijn kan ook gekeken worden naar een revalidatie programma bij bijvoorbeeld het Spine & Joint Centre

Bespreekbaar maken

Zelf heb ik het afgelopen jaar geleerd gewoon te praten over mijn bekkenbodem. Wel merk ik, dat anderen er vaak ongemakkelijk van worden. Het is toch een lastig onderwerp. Toch hoop ik dat dit anders wordt, want wat had ik graag gehad dat iemand mij verteld had over mijn bekkenbodem en de klachten die je er aan kunt hebben! Dus praat, leer aan elkaar en van elkaar. Als een goede bekkenfysiotherapeut jouw bekkenpijn of incontinentie kan verhelpen, dat is toch geweldig!

Meer lezen? Bestel een boek bij bol.com (Aff.). Of zijn onderstaande blogs interessant voor jou?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

4 reacties op “De bekkenbodem, dit moet je weten!”

  1. Pingback: Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, dit moet je weten! - Schrijfmeeuw

  2. Pingback: Bekkenpijn: Mijn ervaring - Schrijfmeeuw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *