osteopathie bij bekkenpijn

Osteopathie bij Bekkenpijn: Mijn ervaring

Osteopathie bij bekkenpijn, helpt dat nou? Ik deel graag mijn ervaring met jou. Mijn conclusie is simpel, osteopathie helpt. In deze blog wil ik je meer vertellen over osteopathie en op welke manier het helpt tegen mijn bekkenpijn. Wanneer je chronische pijn hebt krijg je immers veel goedbedoelde adviezen, hoe weet je welke het proberen waard zijn?

Wat is Osteopathie?

Bij Osteopathie wordt het lichaam als geheel bekeken. De osteopaat focust dus niet per se op de plek waar jij de pijn ervaart. Het hele lichaam staat met elkaar in verbinding. Een verminderde beweeglijkheid in het ene deel van je lichaam, kan klachten geven in een ander deel. De locatie van de (chronische) pijn, hoeft dus niet per se de (enige) plaats van de oorzaak te zijn. Wanneer je voor het eerst bij een osteopaat komt, zal hij of zij dus veel vragen stellen en een compleet beeld van jou proberen te krijgen. De osteopaat gebruikt bij de behandeling zijn handen. Ik ervaar een behandeling altijd als een hele goede en gerichte massage. Wil je meer algemene informatie over osteopathie, neem dan een kijkje op de site van de Nederlandse vereniging voor osteopathie (nvo).

Osteopathie bij bekkenpijn

Hoe kwam ik bij de osteopaat terecht? Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik last van bekkeninstabiliteit. Ik had hier veel pijn van. Uit mijn omgeving kreeg ik natuurlijk veel adviezen over wat zou helpen. Ik liep al bij de bekkenfysiotherapeut en had weinig behoefte aan meerdere behandelaren. De osteopaat kwam echter meerdere malen langs in gesprekken. Ik heb me er toen toch maar even in verdiept. De informatie sprak me erg aan en het voelde niet als een nieuwe medische molen waarin ik terecht zou komen. Ik zocht dus een osteopaat in de buurt en ben toch maar eens gegaan.

Mijn eerste behandeling

Voor de eerste behandeling was ik gelukkig voorbereid dat het erg fysiek zou zijn. Oftewel, in mijn ondergoed op de behandeltafel. Ik heb daar geen problemen mee, na het meemaken van een bevalling heb ik weinig preutsheid over. Mijn osteopaat was (en is) Paula van Genugten. Zij stelde me meteen op mijn gemak en vroeg me op een prettige manier over mijn klachten en hoe mijn leven er verder uitzag. De kamer had een prettige sfeer en ik kon ontspannen. Ik merkte dat de benadering waarbij het hele lichaam als één geheel wordt bekeken mij zeer aansprak. En het belangrijkste: de pijn werd minder! Voor mij helpt het enorm.

Het effect van osteopathie op mijn bekkenpijn

Nu, vier jaar later, ga ik nog af en toe naar de osteopaat. Het effect is zo goed. De bekkenpijn geeft vaak veel spanning in mijn lijf. Ik probeer dat onder controle te houden met beweging en yoga. Maar soms lukt dat niet goed, hoopt de pijn en spanning zich op en wordt de pijn erger. Dan ga ik terug naar Paula. Zij kan mijn lijf dan helpen ontspannen, en kan de echte oorzaak vinden van de spanning en de pijn. Na de eerste behandeling voel ik meteen verlichting. Meestal ga ik dan nog 2 keer om weer lekker in mijn vel te zitten. Ik vind het geweldig.

Osteopathie en fysiotherapie

Osteopathie lost het probleem zelf niet op. Mijn bekkenbodem is beschadigd en snel gespannen, daar zal ik zelf op moeten blijven letten. Mijn lichaam is heel lenig, en mijn bekken niet zo stabiel. Ik heb hiervoor veel fysiotherapie gehad, maar vind de osteopathie een hele mooie aanvulling. De (bekken)fysiotherapeut helpt mij om op de juiste manier te bewegen en de juiste spieren te trainen. Ook kon de bekkenfysiotherapeut de diagnose bekkeninstabiliteit vaststellen. De osteopaat helpt mij om weer te ontspannen als mijn lijf helemaal stijf is. Voor mij vullen ze elkaar perfect aan. De meningen zijn hierover verdeeld, aan jou om ook je eigen mening te vormen. 

Wordt de osteopaat vergoed?

Niet onbelangrijk is natuurlijk de vraag: wordt de osteopaat vergoed? Dat verschilt per verzekering. Osteopathie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Bekijk dus even je eigen verzekering. Op de site van de nvo staat hier ook informatie over. In mijn geval wordt de helft van de behandeling vergoed en het kost mij dus 40 euro per behandeling. Ik vind dit het dubbel en dwars waard. Zoals ik al zei, mijn bekkenproblemen zullen altijd blijven. Maar als de pijn weer te heftig wordt geeft de osteopathie mij enorme pijnverlichting. Dan kan ik mijn lijf en de pijn weer onder controle krijgen. 

Meer lezen? Klik hieronder:

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, dit moet je weten!

De bekkenbodem, dit moet je weten!

Chronische Pijn? Lees dit boek!

Bekkenpijn: Mijn ervaring

Bekijk mijn pagina over bekkenpijn

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

1 reactie op “Osteopathie bij Bekkenpijn: Mijn ervaring”

  1. Pingback: Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, dit moet je weten! - Schrijfmeeuw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *