kwetsbaarbrenebrown

Mijn inspiratie voor het starten met bloggen: Brene Brown

Brené Brown over Kwetsbaarheid

Ik zat ziek thuis en lag op bed. Ik startte Youtube en begon TED talks te bekijken. Een populaire TED talk is van Brené Brown. Zij spreekt over the power of vulnerability. In het Nederlands de kracht van kwetsbaarheid. 

Een filmpje van nog geen 21 minuten zou voor altijd mijn blik op kwetsbaarheid veranderen. Zo krachtig.

Kwetsbaar en sterk?

Kwetsbaarheid had bij mij een negatieve stempel. Het klonk als zwak en gezeur. Iets dat ik niet wil zijn, kwetsbaar. Ik wil sterk zijn en stoer. Dat beeld veranderde terwijl ik het filmpje van Brené Brown keek. Waarom kan ik in mijn wereld niet sterk en kwetsbaar tegelijk zijn? De mensen die ik het meest geweldig vind, delen juist kwetsbaarheden met mij. Dat verbindt ons en maakt ons sterk. Samen. Hoezo wil ik dan niet kwetsbaar zijn? Dat wil ik eigenlijk wel. De negatieve stempel op kwetsbaarheid is in mij gecreëerd door de wereld om mij heen. Door mensen die kwetsbaarheid tonen inderdaad als zwak bestempelen, of als gezeur. Maar dat vind ik helemaal niet.

Angst

Na het filmpje besloot ik te veranderen. Ik vind mensen die zich kwetsbaar opstellen sterk! Zo wil ik zijn. Ik ga me ook kwetsbaar opstellen. Direct liep ik tegen een keiharde muur. O ja, me kwetsbaar opstellen is doodeng! Me niet kwetsbaar opstellen is makkelijker. Ik start het filmpje opnieuw. Ik kijk met andere ogen en luister met andere oren. Er is één zin van Brené Brown die me raakt: “I know vulnerability is the core of shame and fear, and our struggle for worthiness, but it appears it is also the birthplace of joy, creativity, belonging and love”. Vrij vertaald zegt ze dat kwetsbaarheid de kern is van schaamte en angst, maar blijkbaar ook de bron van plezier, creativiteit, erbij horen en liefde. Ze vertelt dat wanneer je de slechte gevoelens verdooft, je ook de goede gevoelens verdooft. Voor mij een openbaring. Dat ben ik dus aan het doen. Ik verdoof mezelf door lekker druk, druk, druk te zijn. Lekker niks voelen. Die cirkel moet ik maar eens doorbreken.

Trots

Jij zit nu mijn kwetsbaarheid te lezen. Ik ben iets nieuws gestart. Iets dat ik leuk vind, maar ik vind het doodeng tegelijk. Ik heb nu een keuze gemaakt. Ik ben liever blij en bang, dan verdoofd. En bovenal, ik ben trots op mezelf. Trots omdat ik me kwetsbaar durf op te stellen. Ik zet blogs online, en de kans is groot dat iemand er iets van gaat vinden. Goed of slecht. Sommige blogs zullen goed zijn, andere minder goed. Af en toe zal ik een spelfout maken. Sorry! Ik ben een mens. Verbeter me alsjeblieft. Help me groeien, mezelf te zijn. Mijn kwetsbare zelf. En ik wil je uitdagen, durf jij het risico te nemen?

Meer zien of lezen van Brené Brown?

Bekijk Brené Brown op youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=iCvmsMzlF7o

Of lees haar boek (aff.)

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

3 reacties op “Mijn inspiratie voor het starten met bloggen: Brene Brown”

  1. Pingback: Feestdagen cadeau voor iedereen: Vertellis! - Schrijfmeeuw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *