Mama aan de oplader

Op vrijdag 13 maart zaten de kinderen op school. We zijn nu ruim 2 maanden verder, het is 19 mei 2020. Pas vandaag zitten de kinderen weer allebei op school. Even stilte. Deze mama moet even aan de oplader. Ik wil niet zeuren, maar ik ben gewoon moe.

2 maanden thuis scholing

Nu ik het op schrijf besef ik pas dat het ook echt wel lang is. Twee maanden al, bijna 10 weken. Full-time thuis met het hele gezin. In quarantaine. Alles aan de kant, de thuis scholing regelen en geen uitjes. Geen rust, geen stilte. En proberen een 6-jarige en 4-jarige te motiveren voor school. En geruststellen. Alles is dicht voor corona, maar jullie hoeven je geen zorgen te maken hoor. Ze geloven het bijna.

Een goed begin

We begonnen de quarantaine positief en vol goede moed. Dankbaar voor onze gezondheid. Vol begrip voor de situatie. De scholen sluiten was een logische zet, en voelde ook als de enige optie op dat moment. Ik maakte een schema en had gesprekken met de kinderen. Mijn man richtte zijn thuiswerkplek beter in en we hadden een ritme. 

De meivakantie

Na een maand thuis scholing, kwam op vrijdag 17 april de meivakantie. 2,5 week zonder schoolritme of uitjes. Ik heb geprobeerd het ritme er in te houden. Maar de kinderen waren moe en hadden heel snel door dat er niet echt school was. De juf en meester waren immers uit beeld. Na een paar dagen kon ik ze niet meer foppen.

Alles uit de kast

Gelukkig ben ik een mens met veel ideeën en inspiratie. Ik heb de kinderen lang weten te vermaken. Maar iedere dag van 6.30 uur tot 20.30 uur ‘aan’ staan als moeder, met hier en daar ook nog een gebroken nacht, dat is simpelweg vermoeiend. Doe daar een scheutje “nergens aan toekomen” bij en de batterij loopt gewoon leeg. Zeker als je zoals ik ook nog met chronische pijn te maken hebt.

De scholen weer open!

Gelukkig kwam daar het verlossende woord van Premier Rutte, de scholen op 11 mei weer open! Alleen op moment van aankondigen, duurde dat alsnog 3 weken. En de scholen zouden maar 50% open gaan, net als de opvang. We kregen snel het rooster. Yes, onze kinderen gingen de eerste week 3 dagen naar school, en tegelijk!! Ik sprong een gat in de lucht. Even 3 ochtenden bijtanken. Perspectief. 
 

O nee toch niet

Helaas, een wijziging in de planning. Met als gevolg de eerste week iedere dag één kind naar school, en één thuis scholing geven. En daarom, vandaag pas onze eerste dag met stilte. Wat knap ik hier van op zeg! Helaas maar één dag, want nu komt er een lang Hemelvaart weekend… en een lesvrije dag… En dan weer Pinksteren..en lesvrije dagen. De realiteit van de scholen open? Zoonlief heeft in de eerste 4 weken 7 schooldagen, dochterlief 6 schooldagen. Waarvan slechts 4 dagen tegelijkertijd. Deze juf mama moet dus nog even door.

Ik wil niet klagen

En het moeilijkste? Ik wil niet klagen. Ik weet dat het relatief gezien allemaal mee valt. Ik leef mee met alle zieken, zorgpersoneel, ondernemers, kwatsbaren. Dat is pas stress, dat weet ik. Maar ik ben simpelweg heel erg moe. En na 9,5 week voor de kinderen zorgen en geen uitjes, onzekerheid en familie en vrienden missen, mag dat ook wel denk ik. Dus ik hoop vooral dat de scholen snel 100% open gaan. Mijn kinderen missen school, hun vriendjes, de juffen en meester. En dan kunnen alle ouders nog even bijtanken voordat de zomervakantie begint… win-win!

Een volle batterij

Maar vandaag was goed. Ik kon taken gedaan krijgen, én wandelen, én yoga, én schrijven. Volgende week dinsdag weer een ochtend beide kids naar school. Als ik iedere week een paar uur aan de oplader kan, blijft de batterij hopelijk wel in het groen. En kan ik blijven genieten. Ik ga straks de kinderen weer ophalen. En na hun afwezigheid, kan ik weer volop genieten van hun aanwezigheid.

Hoe beleef jij de quarantaine?

Liefs, Marieke

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *