Leven in het hier en nu (Chronische Pijn – Blog #6)

Leven in het hier en nu blog 6

Het is maart 2020, crisis. Dat heeft effect op ons allemaal. Mijn gedachten gaan alle kanten op. Ik kan moeilijk rust vinden, bewust zijn, leven in het hier en nu. Toch denk ik dat juist nu daar de oplossing te vinden is. Leven in het hier en nu, waar het op dit moment best oké is. Mijn stress komt van de gedachten die ik heb, over morgen en wat als…

Snelle veranderingen

De afgelopen week was een achtbaan, van gebeurtenissen en emoties. Niet alleen voor mij, voor bijna de hele wereld. Het begon op 12 maart. Ik zou met mijn zusje naar het theater gaan. Om 16.00 uur ’s middags werd het duidelijk, het avondje uit gaat niet door. Evenementen met meer dan 100 personen worden afgelast. Ontzettend balen, maar we hoorden snel dat het verplaatst zou worden. Gewoon een beetje extra geduld. De maatregelen volgden elkaar snel op. Scholen dicht, thuis werken, binnen blijven, geen feestjes. In een week tijd was de wereld compleet veranderd. Alles dat we als normaal hadden beschouwd, was niet meer normaal.

Actiemodus

Ik schoot meteen in de actiemodus. Het sluiten van school zag ik al aankomen, ik had me er mentaal op voorbereid. Ritme er in houden, thuis onderwijs geven. Ik heb geen werk dus daar hoefde ik me niet druk om te maken. Boodschappen waren moeilijk te krijgen. Gelukkig hebben wij een abonnement op de Albert Heijn bezorgservice, dus we zouden in ieder geval iets krijgen. Niet de normale boodschappen, want veel was uitverkocht. Irritatie, maar geen paniek. Het komt wel goed, I got this!

Vermoeidheid

Na een week thuis scholing en aanpassen, was ik afgelopen zaterdag toch wel erg moe. Ja ik heb tijd voor de kinderen, want ik werk niet. Maar zoals jullie weten, is genoeg tijd niet hetzelfde als genoeg kracht en energie. Ik ben niet voor niets gestopt met werken. Ik heb juist tijd voor mezelf nodig en energie om weer fit en sterk te worden. Ik had thuis een nieuw ritme gevonden en was bezig met mijn eigen doel: Pijnvrij worden. Dat doel moet even in de ijskast, overleven is nu de modus. En het belangrijkste: De rust weer vinden.

Dankbaar

De situatie voelt rot, maar ik voel ook dat er voor ons geen reden tot paniek is. Ik voel me vooralsnog dankbaar. Ik werk niet in de zorg, ik heb geen ernstig zieken in mijn omgeving. Mijn man kan thuis werken en ik heb de mogelijkheid om de kinderen onderwijs te geven. We hebben een dak boven ons hoofd, eten, drinken, elkaar en technologie! Ik voel dat er in het hier en nu geen zorgen zijn. De stress komt van de zorgen over morgen.
 

Leven in het hier en nu

Wat is dan voor nu de oplossing? Leven in het hier en nu. Elke dag gewoon blij zijn. Genieten van de kinderen. Niet nadenken over gisteren of over morgen. Gewoon zijn in het moment. Geen beter moment om dat te doen dan NU. De situatie is raar, maar ook uniek. Misschien krijg ik nooit meer de kans om mijn kinderen les te geven. Om hele weken met ze samen te zijn zonder verplichtingen. Laat ik daar dan van genieten. En de zorgen van morgen niet de emoties van het moment laten bepalen. Want één ding is zeker, ook dit gaat voorbij. Zoals alles in het leven. En als dit voorbij is, zal ik sommige momenten van nu gaan missen. 

Meer lezen? Klik hieronder:

Chronische Pijn blog #1: Pijnvrij worden, kan ik dat? Ik ga er voor!

Chronische Pijn Blog #5: De situatie accepteren

Bekkenpijn: Mijn Ervaring

Mindfullness en meditatie kunnen helpen om in het hier en nu te leven. Een fijn boek dat mij heeft geholpen dit te leren is Leven met wind mee van Jelle Hermus (aff.):

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

2 reacties op “Leven in het hier en nu (Chronische Pijn – Blog #6)”

  1. 't. O. Meeuwes

    Goed verhaal, dochter, mamma, juf, mens.
    Wat dichter bij de dag blijven en genieten. Ma Meeuwes zou zeggen ‘ tel je zegeningen’.
    Kuss van je vader 💋

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *