Humor met een depressieve stemming

Hallo muur

Ik ben op zoek naar mezelf. Klinkt heel zweverig. Het is wat het is. Na 33 jaar op deze aardbol heb ik al heel wat mee gemaakt en ben ik laatst tegen een keiharde muur opgelopen. Een spreekwoordelijke muur gelukkig, al doet die niet per se minder pijn. Wat een muur vooral doet, is je tot stilstand brengen. De spreekwoordelijke muur is daar bij mij goed in geslaagd. 

Stilte

Een muur heeft een groot voordeel. Hij zorgt voor stilte. Je knalt er tegen, bent even gedesoriënteerd. Zodra je je ogen weer opent, ervaar je vooral rust. Opeens denk je: “Waarom ben ik in hemelsnaam zo hard aan het rennen?” Een mooi moment voor stilte en zelfreflectie. Zodra je weer onrustig wordt is het tijd om te gaan zoeken. Zoeken naar het antwoord op de welbekende vraag, wie ben ik?

Zelfreflectie

Ik gun het stiekem iedereen. Even tegen de muur aan knallen om tot stilstand te komen. Pas dan kom je er namelijk achter hoe debiel hard je rent om niks. Kijk eens achterom, en opzij. Wat heb je allemaal gezien onderweg, en gedaan. Welke mensen ben je tegen gekomen? Hoe voel je je? Kun je eigenlijk wel voelen? En rusten? Ik blijk het een beetje verleerd te zijn. Voelen, rusten, genieten. Ik rende zo hard dat ik dat niet eens merkte. Dus ik ben dankbaar voor mijn muur. Mijn hoofd doet nog pijn van de botsing, maar ik kom wel eindelijk weer op adem.

Psycho-Educatie

Helaas heb ik ook sombere dagen. Dat ik een doel mis, nergens zin in heb en me gewoon bluuuuh voel. Je kent het misschien wel. Afgelopen jaar was het moeilijker dan normaal, dus heb ik hulp gezocht bij een psycholoog. Ik wilde mezelf snappen. Wat zit me dwars, en welke gevoelens negeer ik al een hele tijd? Bij de psychologen is tegenwoordig een lange wachtlijst. Om mensen als ik alvast wat hulp te bieden werden er psycho-educatie sessies georganiseerd. Hierbij wordt aan een groep mensen met soortgelijke klachten informatie gegeven over de klachten en praktische tips om alvast met jezelf aan de slag te gaan. Een van de sessies had als titel ‘Depressieve stemming’. Klinkt al vrolijk. 

Gedeelde Smart

Met lichte tegenzin ging ik naar de educatie sessie. Lekker gezellig zal dat zijn, dacht ik. Allemaal sombere mensen in een ruimte. Jippie. Ik stapte de ruimte in en zag allemaal normale mensen zitten. Goed verzorgd, zomers gekleed, lekker kopje koffie in de hand. Ik keek rond of ik wel in de goede zaal terecht was gekomen. Op de scherm stond heel groot ‘Omgaan met depressieve stemming’, kon niet missen dus. Tijdens de pauze raakte ik aan de praat met de anderen. We waren het erover eens, dat je soms somber bent is niet te zien! We zagen er allemaal goed uit. 

Het leven is niet zwart-wit

Het meest opvallende was, een aantal van ons was die dag ook heel goed gemutst. We kenden allemaal het fenomeen goede en slechte dagen. Sommige dagen gaat het prima, op andere dagen is de was opvouwen al een hele opgave. We hoefden elkaar niks uit te leggen. Wat een herkenning, erkenning, begrip en eerlijkheid! Een verademing. We voelden ons verbonden en na de pauze hing er een hele fijne sfeer in de ruimte. We voelden ons allen begrepen, stelden eerlijke vragen en gaven eerlijke antwoorden. En bovenal, we maakten grapjes en we lachten. Wie had dat gedacht!

Eerlijkheid en Humor

We worstelden ook allemaal met onze omgeving. Het lijkt alsof iedereen wil weten of het nou wel of niet goed met je gaat. Het lijkt alsof dit niet per dag mag verschillen. Wat zijn mensen toch stug geworden met zijn allen! Laten we flexibeler zijn. De ene dag kan goed zijn, de andere dag minder. En dat is juist het leven. Hoe heerlijk zou het zijn als we de vraag ‘Hoe gaat het?’ voortaan eerlijk mogen beantwoorden? Ik ben een tijd geleden al het pad van de waarheid ingeslagen. Ik geef eerlijk antwoord. Dit levert heel vaak mooie gesprekken op en herkenning. Niet altijd. Soms tref ik iemand die liever het standaard antwoord krijgt. Hoe gaat het? “Goed, lekker druk.” Sorry voor diegenen, ik lieg niet meer. Succes ermee. Als je hulp nodig hebt om daarmee om te gaan, ik ken nog een goede psycholoog.

En blijven lachen hè 🙂

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

5 reacties op “Humor met een depressieve stemming”

  1. Pingback: Feestdagen cadeau voor iedereen: Vertellis! - Schrijfmeeuw

  2. Pingback: Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, dit moet je weten! - Schrijfmeeuw

  3. Pingback: Bekkenpijn: Mijn ervaring - Schrijfmeeuw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *