chronische pijn

Chronische bekkenpijn, gaat dat nog over?

Ik zit op een verjaardag. Zoals altijd krijg ik de vraag “Hoe gaat het?”. Ik vind het fijn dat dit gevraagd wordt, maar antwoorden blijft soms moeilijk. Welk antwoord geef je als je nog steeds last hebt van chronische pijn, maar er op dit moment goed mee kan leven? Ik wil niet de zeurpiet zijn, maar ook niet dat men denkt dat alles dus weer als vanouds is. Het blijft ingewikkeld.

Leven met chronische pijn

Je leven opnieuw indelen als je te maken hebt met chronische pijn is best een uitdaging. Ook voor mij is het nieuw. Ik had tot 2015 geen last van mijn bekken. Opeens moet ik daar maar mee leren leven. En moet ik het accepteren of net zo lang zoeken tot het verholpen is? En kan het verholpen worden? Niemand weet het antwoord. Leven met chronische pijn is een grote zoektocht met pieken en dalen.

Gaat chronische pijn over?

Maar goed, ik zat op de verjaardag. Ik antwoord dat het best goed gaat. Ik ben aan een nieuwe opleiding begonnen. Daar moet (mag?) ik nu 8 uur per week aan besteden. Afgelopen vrijdag was de eerste lesdag op locatie. Ik moest 50 minuten in de auto, van 10.00-16.00 hadden we les, en toen weer een uur terug in de auto. Het was heel leuk, maar lichamelijk pittig. Ik leg kort en bondig uit dat het wel goed gaat, maar dat de bekkenpijn me soms wel blijft frustreren. Mijn gesprekspartner stelt een goede vraag: “Maar gaat je bekkenpijn niet over dan?”

Hoe chronisch is chronische pijn?

Wat een goede vraag. Eerlijk gezegd weet ik het antwoord niet. Ik heb er nu nog heel veel last van, maar niemand heeft gezegd dat het voor eeuwig is. Ik weet even geen antwoord. Ik heb nu chronische bekkenpijn. Dit heet chronisch omdat het al veel langer aanwezig is dan ‘gebruikelijk’. Na onderzoek blijkt mijn bekkenbodem beschadigd door de bevalling. Dat is voor altijd. Maar, volgens de bekkenfysiotherapeut kunnen mijn overige spieren die functie wel volledig gaan vervullen. Het is mogelijk dat ik weer pijnvrij wordt. Het is ook mogelijk dat ik voor altijd pijn houd. 

De impact van chronische pijn

Op dit moment is de bekkenpijn er. Ik probeer er nu dus mee te leren leven. Mijn leven anders in te delen zodat ik er minimale hinder van heb. Daarnaast let ik goed op mijn beweging en voeding, hoe fitter ik ben hoe groter de kans dat de pijn minimaal is. Of zelfs verdwijnt? Maar tot die tijd zal ik moeten dealen met de impact van de pijn. De pijn kost veel energie. Ik denk goed na over de autoritjes die ik maak, want pijn. Ik denk goed na over uitjes die ik plan, want pijn. Ik ga op tijd naar bed, want goed slapen is minder pijn. Ik beweeg elke dag, want minder pijn. En ga zo maar door. Op zich geen ramp, maar in vergelijking met veel andere vrouwen van 33 jaar, is dit niet ‘gebruikelijk’. 

Het gaat goed

Ondanks dat mijn leven beperkter is, gaat het wel goed met me. De meeste dagen voel ik me blij. Ik heb een nieuwe studie, mijn blog, geniet van mijn gezin en ik kan de pijn onder controle houden. De balans van goede en slechte dagen is beter geworden. Iedere maand heb ik nu meer goede dan slechte dagen. En op de echt slechte dagen kan ik pijnstillers nemen om de dag ook redelijk door te komen. De scherpe rand van de pijn te halen en hem dragelijk te maken. Ik durf er op te vertrouwen dat na slechte dagen ook weer goede dagen volgen. Ik weet steeds beter wat mijn lijf nodig heeft om me weer goede dagen te geven. Ik en mijn lijf worden steeds meer een team.
 

Hopen op een pijnvrij leven

Op de vraag of mijn bekkenpijn over gaat heb ik nog steeds geen antwoord. Ik hoop het zo! Ik blijf mijn best doen dit te bereiken. Er is helaas geen wondermiddel en geen wonderbehandeling. Ik blijf op zoek naar nieuwe mogelijkheden, maar ik kan maar één behandeling tegelijk proberen. En soms wil ik ook gewoon even leven, zonder medische molen die steeds het ritme uit het leven haalt. Want als iemand met chronische pijn iets nodig heeft, is het wel rust, ritme en regelmaat!

Meer lezen? Klik hieronder:

Bekkenpijn: Mijn ervaring

Bekkenpijn genezen? Dit boek gaf mij weer hoop!

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, dit moet je weten!

De bekkenbodem, dit moet je weten!

Chronische Pijn? Lees dit boek!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *