Bekkenpijn genezen

Bekkenpijn genezen? Dit boek gaf mij weer hoop!

AL 4 jaar heb ik bekkenpijn. Inmiddels dus bestempeld als chronische bekkenpijn. Soms ondraaglijk. Ik wil mijn bekkenpijn genezen. Ik heb al veel professionele hulp gehad, en veel gelezen. Ik kreeg een tip van een lezer, dat het boek “Heal Pelvic Pain” van Amy Stein een aanrader is. Ik ben het hier inmiddels helemaal mee eens! Ik heb weer hoop dat mijn bekkenpijn kan genezen!

Bekkenpijn genezen?

Dit boek (zie link hierboven, aff.) is wat mij betreft dé boekentip voor iedereen met klachten in het bekkengebied. Helaas is dit boek er alleen in het Engels. Voor mij is dat gelukkig geen probleem. De andere boeken die ik gelezen heb, gingen veelal over omgaan met chronische pijn in het algemeen, of over bekkenproblemen specifiek rondom de zwangerschap. Dit boek gaat specifiek over bekkenpijn, ongeacht waardoor je bekkenproblemen hebt!

De klachten bij bekkenproblemen

In het boek wordt beschreven welke klachten kunnen voortkomen uit problemen in het bekken. Je zult hier direct herkenning vinden. Ook klachten die ik heb die ik nog niet aan mijn bekkenpijn linkte, blijken er mee verwant. Bijvoorbeeld darmproblemen. Problemen die er al waren voor de bekkenpijn. Ze zijn altijd los gezien en apart behandeld. Terugkijkend denk ik dat ik bekkenproblemen had lang voordat de specifieke bekkenpijn startte! Verhelderend.

De oefeningen

Nadat de klachten besproken zijn, wordt gestart met het oefenprogramma met als doel bekkenpijn genezen. Dit is simpelweg ingedeeld in twee onderdelen: Leren loslaten en sterker worden. En binnen die onderdelen, zijn verschillende stappen en oefeningen beschreven. Heel duidelijk. De nadruk wordt gelegd op ontspannen. 

Genezen van bekkenpijn

In onderdeel één, het loslaten, wordt geschreven: Doe de oefeningen van deel 2 niet totdat je pijnvrij bent en een uitdaging nodig hebt. Ik lees het nog een keer. Pijnvrij? Uitdaging nodig hebben? Dit geeft hoop! Met het loslaten alleen zou ik dus pijnvrij moeten worden?! Ik begin met de loslaat oefeningen. Ze zijn duidelijk beschreven en voelen goed. Voor het eerst een routine van oefeningen echt specifiek voor bekkenpijn. En alleen gefocust op loslaten. Ik heb hier geen napijn van. Dit past mij!

Tijd investeren

Wat ik wel moet doen, is tijd investeren. Het is niet voldoende de oefeningen af en toe te doen. Aangeraden wordt de routine meerdere keren per dag te doen. Bij het opstaan, lunch, avondeten en voor het slapen. De routine kost ongeveer een half uur per keer. Daarnaast is het belangrijk regelmatig lichte cardio te doen, zoals wandelen. Dit wordt een uitdaging, want ik heb ook een gezin te runnen. Maar waar een wil is, is een weg.
 

Vroeg opstaan

Stap 1 is vroeger opstaan. Als ik mijn bekkenpijn wil genezen, zal ik er iets voor moeten doen. Als ik de eerste routine al kan doen voordat de kinderen me nodig hebben, heb ik er al één ‘in the pocket’. De tweede voor het slapen gaan. En dan kijken of het overdag ook een keer lukt. Dan moet het 3 keer per dag lukken. Ik heb dit toegepast en merk direct verlichting van de spanning in mijn bekken! Het bevalt me ook heel goed dat ik focus op loslaten. Niet op inspanning. Eerst mijn bekken ruimte geven. En natuurlijk ben ik niet perfect, het lukt me niet iedere dag drie keer. Meestal niet zelfs. Maar ook als het maar één keer per dag lukt, voel ik verlichting.

Zal ik genezen?

Zal de bekkenpijn genezen, dat is natuurlijk de vraag. Het doet me al goed dat ik eindelijk een boek gevonden heb waar ik mezelf echt in herken. Amy Stein is bloedserieus over de klachten en de impact van bekkenpijn op het dagelijks leven. Het begrip doet me goed. En geeft me vertrouwen dat ze weet waar ze het over heeft. De routine in dit boek helpt me enorm. Ik ben nog niet pijnvrij, maar heb wel een routine die snel verlichting en houvast geeft als ik weer een terugval heb.

Meer dan alleen oefeningen

Naast een opbouwend stretch en oefen programma, bevat het boek ook informatie over jezelf masseren, voeding en seks. Er is ook een hoofdstuk geweid aan zwangerschap, bevalling en bekkenpijn na de bevalling. Ten slotte gaat er een hoofdstuk over bekkenproblemen bij kinderen en bekkenproblemen bij mannen. Een zeer compleet boek over bekkenpijn dus!

Ervaringsdeskundige

Ik wil graag benadrukken dat ik geen arts of medisch specialist ben. Ik schrijf over bekkenpijn als ervaringsdeskundige. Bij ernstige bekkenpijn, zoek altijd hulp bij de huisarts of bekkenfysiotherapeut. Ik deel mijn ervaringen en hoop anderen herkenning en inspiratie te geven. Blijf altijd bij jezelf en wat goed voelt voor jouw lichaam!

Heb je ook bekkenpijn, en ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Klik op de onderstaande link (aff.)

Meer zien van Amy Stein? Op YouTube staat een video waarin ze basis informatie geeft en een preview van wat oefeningen en massagetechnieken. Zie hieronder.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

3 reacties op “Bekkenpijn genezen? Dit boek gaf mij weer hoop!”

  1. In hoeverre is haar methode vergelijkbaar met de aanpak van Spine and Joint? Of ben je daar niet mee bekend?

    1. Hoi Marieke,

      nee daar ben ik helaas niet mee bekend. Toen ik ging revalideren zat ik ook tegen een burn-out aan en zag ik het spine and joint niet zitten. Ik heb met mijn huisarts toen meerdere behandelingen in de buurt opgestart. Ook daarbij heb ik veel leren ontspannen en rekken, maar de combinatie en volgorde van de oefeningen in dit boek hebben meer effect dan de oefeningen die ik al deed. Ben wel heel benieuwd hoe het dan bij spine and joint gaat 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *